ПРЕДСТАВА „Oh la’ la’ colle’ge“ ЗА ХУМАНИТАРНУ АКТИВНОСТ
3.10.2013




Међународни пројекти, високи стандарди усвојени у раду Управе Градске општине Палилула у Нишу, потписан споразум о сарадњи са градом Дуленом и најављена посета ученика основне школе „Краљ Петар Први“ општини Бегл-област Жиронд, учвршћују везе ове нишке општине са Француском.У нишком Медија центру представљени су нови садржаји хуманитарних активности општине Палилула у кампањи „Помозимо нашој деци“ и активности међународне сарадње. На иницијативу ове градске општине, ученици шестих разреда основне школе „Краљ Петар-Први“, уз асистенцију професорке Александре Арсић, одиграће 4.октобра у сали Позоришта лутака у Нишу позоришну представу на француском језику „Oh la’ la’ colle’ge“, у хуманитарне сврхе. А након ове представе, која ће за недељу дана имати још једно репризно извођење, двадесетиједан ученик школе, уз подршку Амбасаде Француске и општине Палилула, боравиће у Француској, од 14-21.октобра, како би са својим друговима у колежу ''Marcellin Berthelot'' у Беглу наставили рад на заједничком позоришном пројекту.

О подршци пројектима деце и младих, међународној сарадњи са образовним установама и општинама у Француској, на конференцији за новинаре говорили су Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, Саша Миљковић, Почасни конзул Француске у Нишу и Александра Арсић, професорица француског језика, из основне школе „Краљ Петар-Први“, која је организатор и координатор позоришне групе ученика.

„Ова активност представља део укупне сарадње Града Ниша-Градске општине Палилула и француског департмана Жиронд у области омладине, културе и заштите животне средине успостављене октобра 2012. године уз подршку амбасаде Француске у Србији-рекао је Бобан Џунић, председник општине Палилула. По његовим речима, општина Палилула је почетком 2012. године успоставила сарадњу са француским градом Дуленом, након пројекта који су реализовали ученици и професори Гимназије „Светозар Марковић“. Данас, уз помоћ почасног конзула Француске, господина Миљковића, најављујемо конкретне активности које ће допринети јачању наших веза, размени искуства, промоцији наших потенцијала и ресурса, довођењу нових инвестиција у наш град и општину.

ФРАНКОФОНИ ДАНИ-ПОДСТАКЛИ УЧЕНИКЕ И ПРОФЕСОРЕ

„Моји ученици су први пут извели представу „Oh la la college“, ове године марта месеца, за време Франкофонских дана, у Дечјем центру „Чаир“- изјавила је Александра Арсић, професорка француског језика. Наступ у Луткарском позоришту, који је иницирала Градска општина Палилула, биће друго извођење наше представе и то у хуманитарне сврхе. Представа говори о школском животу, о деца, о неким ситуацијама у школи. Ради се о представи на француском језику, у којој учествује 21 ученик, скоро цело одељење из основне школе „Краљ Петар Први“.

Позоришну трупу, под називом „018“, чине  ученици шестих разреда. По речима професорице Арсић, школа већ једанаест година учествује на Франкофоним фестивалима и традиција је да ученици изводе представе на француском језику. Учествовали су у Новом Саду у Будимпешти а пре две године ова позоришна група освојила је награду за најбољу режију на фестивалу у Мађарској.

ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА И ГРАД ДУЛЕН ПРИМЕР ДЕЦЕНТРАЛИЗОВАНЕ САРАДЊЕ

Сарадња са Градском општином Палилула заправо је наставак сарадње између француске заједнице у Нишу подржана од стране француске Амбасаде, овде конкретно од департмана Жиронд и Града Ниша-истакао је Саша Миљковић, почасни козул Француске у Нишу. Сарадња је отпочела јуна месеца прошле године, и прво је обухватила градске општине „Медијана“ и „Пантелеј“. Сада се у ове активности укључује и општина Палилула, која је много пре других градских општина одавно активна у децентрализованој сарадњи са Француском. Када кажем децентрализована сарадња то значи сарадња Општине у Србији а Општином у Француској, у којој се даје могућност да мимо Министарстава страних послова, која су и у овом селу присутна, могу обавити директни контакти, размене па и сарадња и реализација пројеката. То је вид сарадње који је првенствено намењен упознавању, људи, управа, култура и становништва локалне самоуправе. Дугорочни циљ те сарадње, јесте да се подрже размене, посете али исто тако и заједнички наступ ка европским фондовима. Рекао сам, нагласио је почасни козул Миљковић, било је непоштено према општини Палилула, што раније није обухваћена овим програмом и зато што је ова нишка градска општина једна од ретких у Србији која већ има потписан споразум са француским градом Дуленом. Споразум представља круну сарадње која постоји у билингвалном одељењу Гиманзије „Светозар Марковић“, која је на територији општине Палилула.

„Морам да признам да сам од овог руководства општине Палилула добио подрушку и додатни мотив и задатак да се појача та сарадња. Ова акција је само једна у низу активности које наговештавају нове сусрете. Најављујемо заједничке разговоре са градом Дуленом и заједнички наступ према конкурсима Министарства спољних послова Француске а у току 2014. године имаћемо и заједничке разговоре о могућности конкурисање према европским фондовима- рекао је Саша Миљковић. Он је нагласио да је Палилула једна од најуспешнијих општина у Србији по броју добијених пројеката од стране Европских фондова тако да и Французи могу нешто научити и од нас. То је једна од сврха међусобног упознавања и међусобног обогаћивања. Области које су најитересантије за сарадњу су активности омладине, јачање локалне самоуправе, култура, заштита животне средине. Како сам сазнао од председника Џунића то су области у којима је Градска општина Палилула већ присутна конкурисањем код фондове прекограничне сарадње. Временом током појачавања европских интеграција током 2014 и 2015. године, отвориће се и неке друге теме, попут пољопривреда, закључио је конзул Миљковић. (ЕКОполис мрежа, текст и фото Д.Видојковић)